Wittouck

Verbouwing en nieuwbouw van andersvalide woningen op voormalige industriële site

 

Het grootste gedeelte van de zeven bestaande gebouwen op de voormalige industriële site 'Wittouck' dateert uit de negentiende eeuw.

Oorspronkelijk maakten deze gebouwen deel uit van de priorij van Klein Bijgaarden.
In 1800 werd het hele kloostercomplex aangekocht door Guillaume Wittouck, wiens zoon in de vroegere bijgebouwen een jeneverstokerij onderbracht. In de loop der jaren breidden samen met de productie, de gebouwen sterk uit.
Na een faillissement, verkoop en verhuis tussen 1920 en 1928, waren de gebouw later in gebruik als verf- en fietsenfabriek.

Intussen werd de volledige site herbestemd tot woongebied, met ruimte voor 75 wooneenheden en nevenbestemmingen.
Achteraan werd een nieuwbouw door architecten D+A International met 29 wooneenheden reeds uitgevoerd.
Daarnaast zal men in gebouwen 5, 6 en 8 een aantal nevenfuncties, waaronder een hotel, onderbrengen.

In panden 2, 4 en 9 worden in totaal 49 woongelegenheden voorzien, waarvan 37 andersvalide appartementen, 7 sociale woongelegenheden en 5 duplexappartementen.

Omdat gebouw 9 en 4 zich samen met de bestaande gebouwen 8 en 6 over één langgerekte oppervlakte uitspreiden, werd er gezocht naar een manier om binnen het bepalende karakter van de site met haar bestaande gebouwen niet te resulteren in één langgerekt monotoon volume, maar om het geheel, vertrekkend van een efficiënte indeling, op te bouwen uit een aaneenschakeling van verschillende volumes die een hedendaagse interpretatie vormen van typerende elementen van industriële architectuur.

Terwijl gebouw 9 volledig wordt afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw, blijft het bestaande gedeelte van gebouw 4 met waardevolle gewelvenstructuur behouden, en wordt bovenop het bestaande bouwwerk een volume met drie bouwlagen toegevoegd.

 

 

Ontwerp: 
2018
Locatie: 
Sint-Pieters-Leeuw
Opdrachtgever: 
Privé
Fase: 
Voorontwerp

alle projecten